Advocaat Datalekken

Meldplicht datalekken

In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is bepaald dat ernstige datalekken moeten worden gemeld aan de AP (de Autoriteit Persoonsgegevens) en soms ook aan de betrokkenen wiens gegevens gelekt zijn; de zogenaamde Meldplicht

Datalekken

Uw advocaat datalekken kan u uitleggen wanneer een datalek wel of juist niet gemeld moet worden en of een specifiek datalek ook aan de betrokkene(n) gemeld moet worden.

U kunt bij uw advocaat datalekken terecht voor een checklist datalekken of als u vragen heeft als:

  • Wat is een datalek?
  • Help ik heb een datalek, wat nu?
  • Ik wil een datalek melden, hoe doe ik dat?
  • Wat zegt de AVG over datalekken?

Heeft u al een Datalek protocol of een Datalek register? Uw Advocaat datalekken kan dit voor u verzorgen.

AVG naleving en datalek preventie

Een actieve naleving van de AVG helpt om de kans op een ernstig datalek te verkleinen. Door uw Advocaat Datalekken wordt dan ook actief geadviseerd over naleving van de AVG. Uw Advocaat Datalekken c.q. AVG advocaat zorgt voor bijvoorbeeld een kloppend AVG register en een AVG verwerkingsovereenkomst met uw verwerkers.

De AVG

Bent u AVG verwerkingsverantwoordelijke? Ook als u gegevens via derden bewaart, gebruikt of verwerkt is dat het geval en bent u verplicht een AVG verwerkersovereenkomst te sluiten met de AVG verwerker die u inschakelt. Dat is bijvoorbeeld het geval als loonstrookjes worden opgesteld door een externe personeelsadministratie of als een bedrijf een CRM-systeem (Cliënt Relatie Management Systeem) gebruikt dat in “de cloud” is geplaatst.

Wat doet uw AVG advocaat voor u?

De verplichtingen van een AVG verwerkingsverantwoordelijke en een AVG verwerker verschillen nog al en het maakt daarom vaak veel uit wie van de twee de verwerkersovereenkomst laat opstellen die wordt getekend. Teken dus niet zo maar een verwerkersovereenkomst die u wordt toegestuurd, maar laat uw AVG advocaat deze in ieder geval even controleren en mogelijke aanpassingen aandragen voordat u iets tekent.

Uw AVG advocaat kan ook adviseren over de vraag of een DPIA (Data Protection Impact Assessment) nodig is en meedenken over Privacy by design.

AVG helpdesk

Uw AVG advocaat of Advocaat Datalekken wil uw AVG Helpdesk zijn. Omdat een aparte AVG Functionaris Gegevensbescherming vaak te duur wordt geacht en bovendien extra wettelijke verplichtingen met zich meebrengt kunnen cliënten er ook voor kiezen de AVG advocaat in te zetten als AVG help line, maar we zijn er ook als AVG adviseur voor een Functionaris Gegevensbescherming die tegen vragen aanloopt. U kunt bij ons terecht voor een AVG stappenplan of AVG checklist en voor het opstellen van:

  • een AVG register;
  • een datalekken register;
  • een AVG verwerkersovereenkomst en
  • voor het verzorgen van het melden van een datalek of advies over hoe een datalek te melden;
  • ook adviseren we over de AVG voor verenigingen.

Vraag het uw Advocaat datalekken

Voor advies over uitleg en naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG) en de daaruit soms voortvloeiende verplichting om datalekken te melden kunt u terecht bij uw advocaat datalekken. Dus voor vragen over AVG wetgeving en over het bijhouden van datalekken (in een datalekken register) en over het wel of juist niet verplicht zijn tot het melden van een datalek.

 

Neem vrijblijvend contact op met onze Advocaat Datalekken via: 040-2841172, of via onze website.

^ Naar boven